Terug naar overzicht 29 maart 2021

Woning bouwen? Dít zijn de bijkomende kosten

Maakt u plannen om uw eigen woning te bouwen? Dan heeft u vast al uitgerekend wat uw budget is. Misschien weet ook al ongeveer wat de bouwprijs van uw ideale woning is. Maar welke kosten komen er eigenlijk nog meer bij? Groothuisbouw helpt u graag om uw begroting zo compleet mogelijk te maken. In deze blog vindt u de zes belangrijkste bijkomende kosten waar u rekening mee moet houden als u een woning gaat bouwen!

1. Legeskosten

Gaat u een woning bouwen? Dan bent u verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Voor het in behandeling nemen van deze vergunningsaanvraag rekent de gemeente kosten; de leges. Deze legeskosten kunt u zien als een soort administratiekosten van de gemeente. De hoogte van de leges verschillen per gemeente (gemiddeld 2 á 3 procent) en worden berekend aan de hand van de bouwsom van de woning. De kosten van de bouwgrond tellen niet mee bij de berekening van deze leges.

PS: laat u uw woning door ons bouwen? Dan verzorgen wij de aanvraag van de omgevingsvergunning voor u. Dat scheelt u een hoop papierwerk!

2. Aansluiting nutsvoorzieningen

Een nieuwe woning heeft nog geen aansluiting op nutsvoorzieningen (water, elektra en riolering). Deze aansluitingen moeten worden aangelegd door nutsbedrijven uit de regio. De kosten voor deze aansluiting zijn niet inbegrepen bij de bouwprijs, en komen dus voor uw eigen rekening. Deze kosten verschillen per gemeente; gemiddeld liggen ze rond de €4000.

3. Keuken

Kosten voor de keuken worden nog wel eens over het hoofd gezien bij de kostenberekening van een nieuwbouwwoning. Maar deze kosten zijn niet inbegrepen bij de bouwprijs. Misschien maar goed ook, want u wilt natuurlijk zelf bepalen welke keuken u voor uw toekomstige woning wilt! Keukenprijzen lopen erg uiteen; gemiddeld variëren de kosten tussen de €8000 en €16000.

4. Sanitair

Uw nieuwe woning wordt uitgerust met een 1 badkamer en 1 toilet, voorzien van basis sanitair. De meeste mensen kiezen ervoor om het sanitair van de badkamer en het toilet te vervangen voor een luxer pakket of om de badkamer te laten uitvoeren door een derde (externe) partij. Deze kosten zijn dan niet inbegrepen bij de bouwprijs. En kiest u voor een extra toilet of een tweede badkamer? Dan zijn dat ook bijkomende kosten. Hou hier alvast rekening mee bij het maken van de begroting!

5. Vloeren en wandafwerking

Een prachtige eikenhouten vloer en een frisse kleur op de muur; kunt vast niet wachten om uw gloednieuwe woning straks helemaal naar uw eigen smaak aan te kleden en in te richten. Hou er rekening mee dat de kosten voor de vloer- en wandafwerking niet bij de bouwprijs zijn inbegrepen.

6. Tuinaanleg

En, last but not least: de tuin! Het aanleggen van de tuin is meestal de allerlaatste klus bij een nieuwbouwproject. Deze kosten worden nog wel eens vergeten bij het maken van de begroting. Logisch, de woning heeft natuurlijk uw focus. Toch is het goed om in de begroting ook ruimte over te houden voor de tuinaanleg. Zo geniet u straks niet alleen binnen, maar ook buiten van uw nieuwe plek!

Benieuwd wat de bijkomende kosten zijn in uw persoonlijke situatie? In onderstaande tabel hebben we de kosten per categorie aangegeven. Pas de tabel aan uw eigen situatie aan en bereken zo de bijkomende kosten voor de bouw van úw woning! 

Legeskosten
Aansluiting nuts
Keuken
Sanitair
Vloer- en wandafwerking
Tuinaanleg
Totaal bijkomende kosten

Wilt u uw bouwplannen en budget nog eens doorspreken met een van onze adviseurs? Dat kan! Maak een afspraak via onderstaande knop. Wij helpen u graag bij het realiseren van uw droomwoning!

Afspraak maken >

Contactformulier

Heeft een vraag over deze blog of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op:

Lees ook onze andere blogs

BENG-proof bouwen? Vertrouw op de expertise van Groothuisbouw!

Heeft u bouwplannen? Dan krijgt u er gegarandeerd mee te maken: de nieuwe BENG norm. Deze nieuwe bouwregels gelden vanaf 1 januari 2021. Maar wat houdt BENG precies in en wanneer voldoet uw woning hieraan? Als dé expert op het gebied van bouwen vertelt Groothuisbouw u graag hoe het zit. Want bouwen met ons betekent bouwen met zekerheid!

Uw droomhuis: kiest u voor laagbouw of hoogbouw?

Bouwplannen? Dan heeft u ongetwijfeld al een plaatje van uw ideale droomwoning in uw hoofd. Maar wist u dat de keuze tussen laagbouw of hoogbouw voor een groot deel bepaalt hoe uw woning er van binnen én buiten uit komt te zien? Wij helpen u graag te bepalen welk type woning het beste bij uw woonwensen past!

Hoe zit het eigenlijk met de bouwvergunning?

Voordat u uw droomhuis kunt bouwen moet u een bouwvergunning hebben. Deze bouwvergunning wordt ook wel ‘omgevingsvergunning’ genoemd. Bij Groothuisbouw regelen wij de aanvraag van deze vergunning voor u. Maar wat houdt zo’n omgevingsvergunning precies in, wat zijn de kosten ervan en heeft u ook nog andere vergunningen nodig?
Wij houden u op de hoogte!