Terug naar overzicht 1 april 2021

BENG-proof bouwen? Vertrouw op de expertise van Groothuisbouw!

Heeft u bouwplannen? Dan krijgt u er gegarandeerd mee te maken: de nieuwe BENG norm. Deze nieuwe bouwregels gelden vanaf 1 januari 2021. Maar wat houdt BENG precies in en wanneer voldoet uw woning hieraan? Als dé expert op het gebied van bouwen vertelt Groothuisbouw u graag hoe het zit. Want bouwen met ons betekent bouwen met zekerheid!

Duurzaam bouwen met BENG

Op 1 januari 2021 was het zover: de nieuwe BENG norm trad in werking. Álle nieuwbouwwoningen in Nederland moeten vanaf dat moment gebouwd worden volgens deze nieuwe norm. Maar wat is het eigenlijk; BENG? BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Met de nieuwe BENG norm wil de overheid de CO2 uitstoot van nieuwe gebouwen zoveel mogelijk verminderen. Hoe? Op drie verschillende manieren:

  1. De energiebehoefte terugbrengen
  2. Fossiel energiegebruik beperken
  3. Hernieuwbare energie benutten

Binnen de eerste eis wordt bepaald hoeveel energiebehoefte een gebouw maximaal mag hebben, berekend in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Het tweede punt bepaalt hoeveel fossiele energie een gebouw maximaal mag verbruiken en in punt drie is vastgelegd hoe groot het aandeel hernieuwbare energie minimaal moet zijn.

BENG in de praktijk

Maar hoe vertaalt deze nieuwe norm zich in de praktijk? Oftewel: hoe wordt een woning volledig BENG-proof gemaakt? Dat begint al bij het ontwerp. Een deel van de BENG-eisen wordt namelijk berekend aan de hand van het aantal vierkante meters gebruiksoppervlakte. Daarnaast moet een woning over bepaalde duurzame eigenschappen beschikken om ervoor te zorgen dat de norm gehaald wordt. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming en vloerkoeling, een lucht-water-warmtepomp en zonnepanelen. Kortom: de bouw van een BENG-proof woning vraagt om nieuwe technieken, duurzame innovaties en een bouwer met kennis van zaken.

BENG-proof bouwen met Groothuisbouw

Bij Groothuisbouw geloven we al lange tijd dat duurzaam bouwen de toekomst heeft. Daarom werken we al jaren aan het verduurzamen van onze woningen. Met de komst van de nieuwe BENG norm hebben we onze woningen op een paar punten aangepast, zodat deze volledig aan de nieuwe norm voldoen. Zo worden onze woningen standaard uitgerust met o.a.:

Vloerverwarming én vloerkoeling op de begane grond.
Vloerverwarming én vloerkoeling op de verdieping (incl. zone-regeling per slaapkamer).
Twee zonnepanelen met omvormer.

Zo zorgen we ervoor dat onze woningen ruimschoots voldoen aan de nieuwe BENG norm. Daarnaast levert het u als woningbezitter extra voordeel op, zoals een lagere energierekening én het comfort van woningverkoeling in de zomer!

Wilt u een duurzame woning bouwen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden bij Groothuisbouw? Neem contact met ons op om een afspraak te plannen. Wij helpen u graag uw droomwoning te realiseren; duurzaam en uiteraard volledig BENG-proof!

Contact opnemen >

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Langer, breder, hoger: kies zelf hoe groot uw woning wordt!

Heeft u al geëxperimenteerd met onze prijsberekenmodule? Dan heeft u waarschijnlijk al verschillende basisafmetingen en woningindelingen voorbij zien komen. We bieden echter nog veel meer opties binnen onze werkwijze. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Dat leest u hier!

Groots wonen op een compacte kavel: zo kan het!

Royaal vrijstaand wonen op een compacte kavel? Wij maken het mogelijk! Maak kennis met ons nieuwste woningtype: de GL1.1. Deze nieuwe woning speelt in op de actualiteit: bouwkavels zijn schaars en grond wordt steeds duurder. Wij denken met u mee en realiseren uw nieuwe woning door efficiënt en flexibel gebruik te maken van de ruimte.