Terug naar overzicht 1 april 2021

BENG-proof bouwen? Vertrouw op de expertise van Groothuisbouw!

Heeft u bouwplannen? Dan krijgt u er gegarandeerd mee te maken: de nieuwe BENG norm. Deze nieuwe bouwregels gelden vanaf 1 januari 2021. Maar wat houdt BENG precies in en wanneer voldoet uw woning hieraan? Als dé expert op het gebied van bouwen vertelt Groothuisbouw u graag hoe het zit. Want bouwen met ons betekent bouwen met zekerheid!

Duurzaam bouwen met BENG

Op 1 januari 2021 was het zover: de nieuwe BENG norm trad in werking. Álle nieuwbouwwoningen in Nederland moeten vanaf dat moment gebouwd worden volgens deze nieuwe norm. Maar wat is het eigenlijk; BENG? BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Met de nieuwe BENG norm wil de overheid de CO2 uitstoot van nieuwe gebouwen zoveel mogelijk verminderen. Hoe? Op drie verschillende manieren:

  1. De energiebehoefte terugbrengen
  2. Fossiel energiegebruik beperken
  3. Hernieuwbare energie benutten

Binnen de eerste eis wordt bepaald hoeveel energiebehoefte een gebouw maximaal mag hebben, berekend in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Het tweede punt bepaalt hoeveel fossiele energie een gebouw maximaal mag verbruiken en in punt drie is vastgelegd hoe groot het aandeel hernieuwbare energie minimaal moet zijn.

BENG in de praktijk

Maar hoe vertaalt deze nieuwe norm zich in de praktijk? Oftewel: hoe wordt een woning volledig BENG-proof gemaakt? Dat begint al bij het ontwerp. Een deel van de BENG-eisen wordt namelijk berekend aan de hand van het aantal vierkante meters gebruiksoppervlakte. Daarnaast moet een woning over bepaalde duurzame eigenschappen beschikken om ervoor te zorgen dat de norm gehaald wordt. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming en vloerkoeling, een lucht-water-warmtepomp en zonnepanelen. Kortom: de bouw van een BENG-proof woning vraagt om nieuwe technieken, duurzame innovaties en een bouwer met kennis van zaken.

BENG-proof bouwen met Groothuisbouw

Bij Groothuisbouw geloven we al lange tijd dat duurzaam bouwen de toekomst heeft. Daarom werken we al jaren aan het verduurzamen van onze woningen. Met de komst van de nieuwe BENG norm hebben we onze woningen op een paar punten aangepast, zodat deze volledig aan de nieuwe norm voldoen. Zo worden onze woningen standaard uitgerust met o.a.:

Vloerverwarming én vloerkoeling op de begane grond.
Vloerverwarming én vloerkoeling op de verdieping (incl. zone-regeling per slaapkamer).
Twee zonnepanelen met omvormer.

Zo zorgen we ervoor dat onze woningen ruimschoots voldoen aan de nieuwe BENG norm. Daarnaast levert het u als woningbezitter extra voordeel op, zoals een lagere energierekening én het comfort van woningverkoeling in de zomer!

Wilt u een duurzame woning bouwen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden bij Groothuisbouw? Neem contact met ons op om een afspraak te plannen. Wij helpen u graag uw droomwoning te realiseren; duurzaam en uiteraard volledig BENG-proof!

Contact opnemen >

Contactformulier

Heeft een vraag over deze blog of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op:

Lees ook onze andere blogs

Woning bouwen? Dít zijn de bijkomende kosten

Maakt u plannen om uw eigen woning te bouwen? Dan heeft u vast al uitgerekend wat uw budget is. Misschien weet ook al ongeveer wat de bouwprijs van uw ideale woning is. Maar welke kosten komen er eigenlijk nog meer bij? Groothuisbouw helpt u graag om uw begroting zo compleet mogelijk te maken. In deze blog vindt u de zes belangrijkste bijkomende kosten waar u rekening mee moet houden als u een woning gaat bouwen!

Uw droomhuis: kiest u voor laagbouw of hoogbouw?

Bouwplannen? Dan heeft u ongetwijfeld al een plaatje van uw ideale droomwoning in uw hoofd. Maar wist u dat de keuze tussen laagbouw of hoogbouw voor een groot deel bepaalt hoe uw woning er van binnen én buiten uit komt te zien? Wij helpen u graag te bepalen welk type woning het beste bij uw woonwensen past!

Hoe zit het eigenlijk met de bouwvergunning?

Voordat u uw droomhuis kunt bouwen moet u een bouwvergunning hebben. Deze bouwvergunning wordt ook wel ‘omgevingsvergunning’ genoemd. Bij Groothuisbouw regelen wij de aanvraag van deze vergunning voor u. Maar wat houdt zo’n omgevingsvergunning precies in, wat zijn de kosten ervan en heeft u ook nog andere vergunningen nodig?
Wij houden u op de hoogte!