Terug naar overzicht 19 februari 2021

Hoe zit het eigenlijk met de bouwvergunning?

Voordat u uw droomhuis kunt bouwen moet u een bouwvergunning hebben. Deze bouwvergunning wordt ook wel ‘omgevingsvergunning’ genoemd. Bij Groothuisbouw regelen wij de aanvraag van deze vergunning voor u. Maar wat houdt zo’n omgevingsvergunning precies in, wat zijn de kosten ervan en heeft u ook nog andere vergunningen nodig?

Wat is een omgevingsvergunning?

Een omgevingsvergunning (oftewel een bouwvergunning) is een vergunning die nodig is wanneer u een huis gaat bouwen (of verbouwen). Wordt deze vergunning toegekend? Dan heeft u het recht om te mogen bouwen. Bij het verstrekken van de omgevingsvergunning kijkt de gemeente vooral of het plan past binnen de welstand en het geldende bestemmingsplan. Uiteraard wordt de aanvraag ook getoetst aan het bouwbesluit, waaruit moet blijken of de woning wat betreft wooncomfort voldoet aan de geldende eisen (voldoende ventilatie, licht, geluidwering etc.). Aan de bouwende partij is het de taak om dit aantoonbaar te maken in de aanvraag omgevingsvergunning. Uiteindelijk zijn het de ambtenaren in de betreffende gemeente die bepalen of u een vergunning krijgt of niet.

Omgevingsvergunning aanvragen

Een omgevingsvergunning aanvragen werkt bij Groothuisbouw heel eenvoudig. Onze vergunningspecialisten Annewieke en Yvonne regelen het vollédig voor u*. Nadat een van onze bouwkundig tekenaars het ontwerp voor uw woning heeft uitgewerkt, dienen Annewieke en Yvonne alle documenten in bij de gemeente. Op basis van al deze informatie kan de plaatselijke ambtenaar inschatten of het verlenen van een bouwvergunning op zijn plaats is. (*Soms zijn aanvullende berekeningen noodzakelijk, zoals een ruimtelijke onderbouwing of een akoestisch-, archeologisch- en/of flora-/fauna-onderzoek (bij een uitgebreide procedure). Aan deze bijkomende berekeningen en onderzoeken zijn kosten verbonden; deze zijn niet inbegrepen, maar voor rekening van u als opdrachtgever.)

Kosten omgevingsvergunning

De aanvraag van uw omgevingsvergunning verzorgen wij voor u. Aan het leveren van de omgevingsvergunning door de gemeente zijn kosten verbonden. Deze zogeheten legeskosten verschillen per gemeente en betaalt u rechtstreeks aan de gemeente waar u uw woning gaat bouwen. Op www.bouwleges.nl kunt u de gemeentelijke legesverordening inzien.

Hoe verloopt de procedure omgevingsvergunning

Is de aanvraag ingediend? Dan volgt een ontvangstbevestiging van de gemeente. Dit loopt allemaal via onze vergunningsspecialisten Annewieke en Yvonne. Er zijn twee behandelprocedures: de reguliere en de uitgebreide procedure. Binnen de reguliere procedure behandelt de gemeente de aanvraag binnen 8 weken. Deze termijn mag eenmalig met 6 weken verlengd worden. Gaat het om een uitgebreide procedure? Dan wordt de aanvraag meestal binnen 26 weken behandeld. Maar omdat er geen ‘fatale termijn’ is voor deze procedure, kan het mogelijk langer duren. Wij kunnen u vaak in een vroegtijdig stadium al vertellen of het in uw geval om een reguliere of een uitgebreide aanvraag zal gaan.

Andere vergunningen nodig?

In de meeste gevallen is het aanvragen van een omgevingsvergunning voldoende. In sommige gevallen zijn aanvullende vergunningen nodig. Een inritvergunning kunnen wij voor u aanvragen in combinatie met de omgevingsvergunning; eventuele overige vergunningen voor bijvoorbeeld kappen, slopen, riolering, etc. moet u als opdrachtgever zelf verzorgen. En ook handig: als u al een duidelijk beeld heeft van het type woning dat u door ons wilt laten bouwen; dan checken we samen of dit plaatje voldoet aan de regels van het bestemmingsplan en de welstandseisen. Zo werken we samen met u aan een woningontwerp dat aansluit bij uw wensen én die van de gemeente.

Tijd voor het léuke werk!

U merkt het al: bij Groothuisbouw hoeft u zich het hoofd niet te breken over vergunningen. Wij regelen het meeste papierwerk voor u. Zo kunt u zich bezighouden met de échte leuke dingen: de indeling en inrichting van de woning!

Meer weten over vergunningen of behoefte aan een oriënterend gesprek?

Neem vrijblijvend contact op >

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

BENG-proof bouwen? Vertrouw op de expertise van Groothuisbouw!

Heeft u bouwplannen? Dan krijgt u er gegarandeerd mee te maken: de nieuwe BENG norm. Deze nieuwe bouwregels gelden vanaf 1 januari 2021. Maar wat houdt BENG precies in en wanneer voldoet uw woning hieraan? Als dé expert op het gebied van bouwen vertelt Groothuisbouw u graag hoe het zit. Want bouwen met ons betekent bouwen met zekerheid!

Woning bouwen? Dít zijn de bijkomende kosten

Maakt u plannen om uw eigen woning te bouwen? Dan heeft u vast al uitgerekend wat uw budget is. Misschien weet ook al ongeveer wat de bouwprijs van uw ideale woning is. Maar welke kosten komen er eigenlijk nog meer bij? Groothuisbouw helpt u graag om uw begroting zo compleet mogelijk te maken. In deze blog vindt u de zes belangrijkste bijkomende kosten waar u rekening mee moet houden als u een woning gaat bouwen!

Uw droomhuis: kiest u voor laagbouw of hoogbouw?

Bouwplannen? Dan heeft u ongetwijfeld al een plaatje van uw ideale droomwoning in uw hoofd. Maar wist u dat de keuze tussen laagbouw of hoogbouw voor een groot deel bepaalt hoe uw woning er van binnen én buiten uit komt te zien? Wij helpen u graag te bepalen welk type woning het beste bij uw woonwensen past!
Wij houden u op de hoogte!