Terug naar overzicht 12 februari 2021

Welke dakhelling past het best bij úw woonwensen?

Gaat u een nieuwe woning bouwen? Dan komt u voor veel verschillende keuzes te staan: de juiste stijl, een logische indeling en diverse opties… Stuk voor stuk belangrijke knopen om door te hakken. Wist u dat ook de dakhelling iets is om over na te denken? Wij leggen u graag uit wat dit precies inhoudt en wat de juiste dakhelling voor uw woning kan betekenen!

Een schuin dak: waarom eigenlijk?

De meeste nieuwbouwhuizen in Nederland worden nog altijd gebouwd met een klassiek schuin dak. Deze dakvorm is ontstaan vanuit praktisch oogpunt; een puntdak biedt immers een goede bescherming tegen weersomstandigheden zoals regen en sneeuw. Schuine daken zijn er in allerlei soorten en maten; van vrij vlak tot zeer puntig. Maar hoe wordt het eigenlijk bepaald: de schuinte van een dak? De dakhelling is in belangrijke mate afhankelijk van de constructie van de woning. Daarnaast spelen andere factoren zoals wind-, regen- en sneeuwbelasting en dakbedekking een rol.

Wat is de dakhelling eigenlijk precies?

De dakhelling is de hoek waar het dakvlak contact maakt met de vloer (de horizontale lijn). Deze hoek wordt weergegeven in graden, waarbij nul graden overeenkomt met een volledig plat dak. Hoe groter de waarde van de hellingsgraad, hoe steiler het dak. De gemiddelde dakhelling van een nieuwbouwwoning in Nederland ligt tussen de 40° en 60°. Wist u trouwens dat een plat dak nooit helemaal plat is? Om problemen met de afwatering te voorkomen is een minimale helling van twee graden een must.

De dakhelling: wat betekent het voor uw woning?

Een schuin dak moet dus aan bepaalde voorwaarden voldoen. Maar daarnaast kunnen ook andere factoren meespelen om voor een bepaalde hellingsgraad te kiezen. Heeft u extra ruimte nodig op de verdieping? Dan kunt u het beste kiezen voor een dak met een grotere hellingsgraad. Het dak wordt hierdoor steiler, waardoor er meer ruimte ontstaat. Tot slot kan ook uw smaak meespelen bij het bepalen van de hellingsgraad; de dakhelling heeft namelijk veel invloed op de uitstraling van uw woning.

48 of 53 graden: wat is de beste keuze voor ú?

De woningen van Groothuisbouw worden standaard gebouwd met een dakhelling van 48 graden. Bent u op zoek naar een woning met extra ruimte op de verdieping? Dan kunt u bij een aantal van onze woningtypen kiezen voor een dakhelling van 53 graden. Hierdoor ontstaat er meer functioneel gebruiksoppervlak op de verdieping. Ideaal als u bijvoorbeeld een groter gezin heeft!

Benieuwd hoe deze verschillende dakhellingen eruit zien? Op onderstaande afbeeldingen ziet u een voorbeeld van hetzelfde woningtype van Groothuisbouw. Aan de linkerkant is de woning uitgevoerd met een standaard dakhelling van 48 graden, aan de rechterkant ziet u een dakhelling van 53 graden.

 

Bent u benieuwd welke dakhelling het beste past bij uw woonwensen? Mail ons gerust. Wij denken graag met u mee.

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

BENG-proof bouwen? Vertrouw op de expertise van Groothuisbouw!

Heeft u bouwplannen? Dan krijgt u er gegarandeerd mee te maken: de nieuwe BENG norm. Deze nieuwe bouwregels gelden vanaf 1 januari 2021. Maar wat houdt BENG precies in en wanneer voldoet uw woning hieraan? Als dé expert op het gebied van bouwen vertelt Groothuisbouw u graag hoe het zit. Want bouwen met ons betekent bouwen met zekerheid!

Woning bouwen? Dít zijn de bijkomende kosten

Maakt u plannen om uw eigen woning te bouwen? Dan heeft u vast al uitgerekend wat uw budget is. Misschien weet ook al ongeveer wat de bouwprijs van uw ideale woning is. Maar welke kosten komen er eigenlijk nog meer bij? Groothuisbouw helpt u graag om uw begroting zo compleet mogelijk te maken. In deze blog vindt u de zes belangrijkste bijkomende kosten waar u rekening mee moet houden als u een woning gaat bouwen!

Uw droomhuis: kiest u voor laagbouw of hoogbouw?

Bouwplannen? Dan heeft u ongetwijfeld al een plaatje van uw ideale droomwoning in uw hoofd. Maar wist u dat de keuze tussen laagbouw of hoogbouw voor een groot deel bepaalt hoe uw woning er van binnen én buiten uit komt te zien? Wij helpen u graag te bepalen welk type woning het beste bij uw woonwensen past!
Wij houden u op de hoogte!