Terug naar overzicht 12 februari 2021

Welke dakhelling past het best bij úw woonwensen?

Gaat u een nieuwe woning bouwen? Dan komt u voor veel verschillende keuzes te staan: de juiste stijl, een logische indeling en diverse opties… Stuk voor stuk belangrijke knopen om door te hakken. Wist u dat ook de dakhelling iets is om over na te denken? Wij leggen u graag uit wat dit precies inhoudt en wat de juiste dakhelling voor uw woning kan betekenen!

Een schuin dak: waarom eigenlijk?

De meeste nieuwbouwhuizen in Nederland worden nog altijd gebouwd met een klassiek schuin dak. Deze dakvorm is ontstaan vanuit praktisch oogpunt; een puntdak biedt immers een goede bescherming tegen weersomstandigheden zoals regen en sneeuw. Schuine daken zijn er in allerlei soorten en maten; van vrij vlak tot zeer puntig. Maar hoe wordt het eigenlijk bepaald: de schuinte van een dak? De dakhelling is in belangrijke mate afhankelijk van de constructie van de woning. Daarnaast spelen andere factoren zoals wind-, regen- en sneeuwbelasting en dakbedekking een rol.

Wat is de dakhelling eigenlijk precies?

De dakhelling is de hoek waar het dakvlak contact maakt met de vloer (de horizontale lijn). Deze hoek wordt weergegeven in graden, waarbij nul graden overeenkomt met een volledig plat dak. Hoe groter de waarde van de hellingsgraad, hoe steiler het dak. De gemiddelde dakhelling van een nieuwbouwwoning in Nederland ligt tussen de 40° en 60°. Wist u trouwens dat een plat dak nooit helemaal plat is? Om problemen met de afwatering te voorkomen is een minimale helling van twee graden een must.

De dakhelling: wat betekent het voor uw woning?

Een schuin dak moet dus aan bepaalde voorwaarden voldoen. Maar daarnaast kunnen ook andere factoren meespelen om voor een bepaalde hellingsgraad te kiezen. Heeft u extra ruimte nodig op de verdieping? Dan kunt u het beste kiezen voor een dak met een grotere hellingsgraad. Het dak wordt hierdoor steiler, waardoor er meer ruimte ontstaat. Tot slot kan ook uw smaak meespelen bij het bepalen van de hellingsgraad; de dakhelling heeft namelijk veel invloed op de uitstraling van uw woning.

48 of 53 graden: wat is de beste keuze voor ú?

De woningen van Groothuisbouw worden standaard gebouwd met een dakhelling van 48 graden. Bent u op zoek naar een woning met extra ruimte op de verdieping? Dan kunt u bij een aantal van onze woningtypen kiezen voor een dakhelling van 53 graden. Hierdoor ontstaat er meer functioneel gebruiksoppervlak op de verdieping. Ideaal als u bijvoorbeeld een groter gezin heeft!

Benieuwd hoe deze verschillende dakhellingen eruit zien? Op onderstaande afbeeldingen ziet u een voorbeeld van hetzelfde woningtype van Groothuisbouw. Aan de linkerkant is de woning uitgevoerd met een standaard dakhelling van 48 graden, aan de rechterkant ziet u een dakhelling van 53 graden.

  

Bent u benieuwd welke dakhelling het beste past bij uw woonwensen? Mail ons gerust. Wij denken graag met u mee.

Contactformulier

Heeft een vraag over deze blog of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op:

Lees ook onze andere blogs

Uw droomhuis: kiest u voor laagbouw of hoogbouw?

Bouwplannen? Dan heeft u ongetwijfeld al een plaatje van uw ideale droomwoning in uw hoofd. Maar wist u dat de keuze tussen laagbouw of hoogbouw voor een groot deel bepaalt hoe uw woning er van binnen én buiten uit komt te zien? Wij helpen u graag te bepalen welk type woning het beste bij uw woonwensen past!

Hoe zit het eigenlijk met de bouwvergunning?

Voordat u uw droomhuis kunt bouwen moet u een bouwvergunning hebben. Deze bouwvergunning wordt ook wel ‘omgevingsvergunning’ genoemd. Bij Groothuisbouw regelen wij de aanvraag van deze vergunning voor u. Maar wat houdt zo’n omgevingsvergunning precies in, wat zijn de kosten ervan en heeft u ook nog andere vergunningen nodig?
Wij houden u op de hoogte!