Terug naar overzicht 17 september 2021

Is uw woning al klaar voor het najaar? Met déze onderhoudsklussen wel!

Het einde van de zomer is in zicht. De dagen worden weer korter en voor we het weten staat de herfst voor de deur. Tijd om uw woning klaar te maken voor het najaar! Wij helpen u graag met een overzicht van de belangrijkste onderhoudsklussen, zodat uw woning tip top de herfst in gaat.

1. Het dak op

Misschien niet een van de fijnste klusjes, maar wél belangrijk: een dakinspectie. Juist nu het najaar voor de deur staat is het goed om te checken of het dak nog in orde is. Controleer of alle dakpannen goed op hun plek liggen. Losliggende of scheef liggende dakpannen vergroten namelijk de kans op lekkages in het dak, met alle vervelende gevolgen van dien. Heeft u een plat dak? Veeg dit dan goed schoon; zo voorkomt u verstoppingen en schade aan de dakbedekking. Let op: het vuil hoopt zich vaak op rondom afvoeren. Maak de dakgoten, de afvoeren en de regenpijpen leeg en schoon en vergeet de goten naast en boven uw dakramen niet. Zo voorkomt u dat het vuil overstromingen en lekkages veroorzaakt.

2. Inspecteer de gevel van uw woning

De gevel van uw woning krijgt het in het najaar soms flink te verduren door de regen, hagel en vorst. Met regelmatig onderhoud blijft de gevel niet alleen langer mooi, hiermee voorkomt u ook schade aan het hout- en schilderwerk. Maak de kozijnen schoon met een zachte vochtige spons, water en schoonmaakmiddel. Neem ook de sponningen mee; het vuil kan zich hier makkelijk ophopen. Controleer de draaiende delen van deuren en kozijnen: zit er speling in? Dan kan er water achterblijven, waardoor het hout sneller gaat rotten. Check tot slot ook het schilderwerk en de kitvoegen in de gevel. In zomer en in de winter slijt dit het meest. Ontdekt u barsten, scheuren, blazen of kale plekken? Dan is het tijd om het schilderwerk te (laten) herstellen.

3. Controleer het ventilatiesysteem

Heeft u de buitenkant van uw woning grondig geïnspecteerd? Dan is het tijd om naar binnen te gaan. Begin met de inspectie van het ventilatiesysteem. Check de filters van de wtw-unit: kleurt de filter donkergrijs of zwart? Dan is deze aan vervanging toe. Bij een witte of lichtgrijze kleur zijn de filters nog schoon en kunt u ze laten zitten. Naast de filtercheck is het verstandig om de inblaas- en afzuigpunten van de wtw-unit te reinigen. Gebruik hiervoor water met schoonmaakmiddel. Let erop dat de instelling van de ventielen niet wijzigt bij het schoonmaken en plaats deze op dezelfde plek terug. Tip: markeer de juiste stand met watervaste stift aan de binnenkant van het ventiel.

Heeft u hulp nodig bij het reinigen of vervangen van de filters? Op onze servicepagina vindt u een korte video waarin we uitleggen hoe u dit het beste aan kunt pakken.

4. Check de sanitaire ruimtes

Na het ventilatiesysteem zijn de sanitaire ruimtes aan de beurt. De afvoeren in de badkamer vragen eens in de zoveel tijd extra aandacht. Check of het water overal nog goed wegloopt en verwijder waar nodig vuil uit het sifon onder de wastafel en uit de douchegoot. Controleer meteen of de kranen nog goed vastzitten. Zit er beweging in de kraan? Draai hem aan de onderzijde weer vast (maar niet te strak). Kranen die loszitten kunnen lekkage veroorzaken én kunnen het badkamermeubel beschadigen.

5. Loop de installaties na

De installatie van uw woning wordt het hele jaar door intensief gebruikt. Daarom is het belangrijk om veelgebruikte apparaten en installaties regelmatig na te lopen. Wat dacht u bijvoorbeeld van de warmtepomp? Deze moet een keer per jaar (of twee, afhankelijk van de pomp) gecontroleerd en onderhouden worden door een erkend monteur. Dit zorgt ervoor dat de pomp zijn werk goed blijft doen én verlengt de levensduur. Naast de warmtepomp kunt u ook de vloerverwarming controleren. Als het in de herfst- en wintermaanden weer kouder wordt, is het fijn om te weten dat de vloerverwarming goed werkt. Een handige tip: check of de vloer na een dweilbeurt gelijkmatig opdroogt. Blijft de vloer ergens (langer) nat? Dan werkt de verwarming niet goed. Neem contact op met onze servicedienst of uw eigen onderhoudsinstallateur.

Tot slot nog een paar laatste aandachtspuntjes:

  • Test of de aardlekschakelaar werkt door de testknop in te drukken. Werkt de aardlekschakelaar niet naar behoren? Laat deze dan zo snel mogelijk vervangen!
  • Sluit de buitenkraan af en draai het aftapkraantje open zodat de waterleiding leegloopt. Dit kraantje bevindt zich meestal in de meterkast. Heeft u een vorstvrije functie? Controleer of deze werkt. Let op: draai de kraan niet te ver dicht; dan kan het mechanisme kapot gaan.

Alles gecontroleerd? Fijn! Dan weet u zeker dat uw woning klaar is voor het najaar. Tijd om lekker te ontspannen!

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Langer, breder, hoger: kies zelf hoe groot uw woning wordt!

Heeft u al geëxperimenteerd met onze prijsberekenmodule? Dan heeft u waarschijnlijk al verschillende basisafmetingen en woningindelingen voorbij zien komen. We bieden echter nog veel meer opties binnen onze werkwijze. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Dat leest u hier!

Groots wonen op een compacte kavel: zo kan het!

Royaal vrijstaand wonen op een compacte kavel? Wij maken het mogelijk! Maak kennis met ons nieuwste woningtype: de GL1.1. Deze nieuwe woning speelt in op de actualiteit: bouwkavels zijn schaars en grond wordt steeds duurder. Wij denken met u mee en realiseren uw nieuwe woning door efficiënt en flexibel gebruik te maken van de ruimte.