Terug naar overzicht 20 februari 2020

Stikstof en nieuwbouw: hoe zit dat bij Groothuisbouw?

Wie het nieuws de afgelopen periode gevolgd heeft kan er niet omheen: de stikstofproblematiek. De uitspraak van de Raad van State in mei 2019 zette een streep door het Nederlandse compensatiebeleid op het gebied van stikstofuitstoot. Dit zorgde voor problemen in verschillende sectoren, waaronder de woningbouw. Maar hoe zit het eigenlijk precies met de uitstoot van stikstof bij nieuwbouw en hoe komt het dat Groothuisbouw geen problemen ervaart op dit gebied? Wij leggen het u graag uit!

Stikstof en nieuwbouw: wat is er aan de hand

De problemen rondom stikstof en nieuwbouw spelen vooral bij grootschalige nieuwbouwprojecten. Het probleem zit niet in de nieuwbouwwoningen zelf, maar bij de werkzaamheden op en rond de bouwplaats. Een groot deel van de schadelijke stikstof wordt bijvoorbeeld uitgestoten door de vrachtwagens die met materialen van en naar de bouwplaats rijden. Maar ook zware machines zoals shovels en kranen dragen bij aan de stikstofemissie in de bouw. De stikstof die vrijkomt bij nieuwbouw heeft schadelijke gevolgen voor de planten en dieren in nabijgelegen natuurgebieden.

PAS-regeling van de baan

Hoe komt het dat het stikstofprobleem nu ineens zo groot is? Dat komt omdat de Raad van State in 2018 bepaalde dat bedrijven zich niet langer mogen beroepen op de zogeheten PAS-regeling. Het Programma Aanpak Stikstof kon lange tijd als basis gebruikt worden om toestemming te krijgen voor activiteiten die stikstof uitstoten in de buurt van beschermde natuurgebieden. Dat werkte zo: als een bedrijf positieve gevolgen van maatregelen voor de beschermde natuurgebieden kon aantonen, kreeg het vooruitlopend hierop toestemming van de overheid voor nieuwe activiteiten met mogelijke schadelijke gevolgen. Maar na een kritische blik op deze regeling besloot de Raad van State in mei 2019 dat de onderbouwing van dit programma niet deugde. Dit zorgt voor problemen binnen verschillende sectoren, waaronder de nieuwbouwsector. 

Stikstof en nieuwbouw: hoe zit het bij Groothuisbouw?

De uitspraak van de Raad van State over de stikstofemissie zorgt met name voor problemen bij grootschalige bouwprojecten. Bij deze projecten wordt veel gewerkt met zware machines zoals kranen, shovels en vrachtwagens, waarbij er relatief veel schadelijke stikstof vrijkomt. Bij de nieuwbouwprojecten van Groothuisbouw spelen deze problemen niet. Omdat wij onze bouwwerkzaamheden uitermate efficiënt inplannen kunnen we het aantal transporten richting de bouw tot een minimum beperken. Zo houden we de stikstofemissie bij bouw van onze woningen uitermate laag!

Minimale stikstof uitstoot op de bouwplaats

Ook op onze bouwplaatsen zelf is de stikstofemissie zeer minimaal, omdat we uitsluitend werken met moderne machines die zeer lage percentages stikstof uitstoten. Daarnaast maken we veel gebruik van prefab-elementen die compleet op de bouw worden afgeleverd en vervolgens in een keer op de woning worden geplaatst. Hierdoor kunnen we de kraanbewegingen tot een minimum beperken. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat we de stikstofuitstoot bij onze nieuwbouw zeer laag kunnen houden. Kortom: wilt u een woning bouwen met Groothuisbouw? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over uw vergunning. Deze wordt eigenlijk altijd gewoon verleend. Wij gaan graag samen met u aan de slag om uw droomwoning te realiseren!


Direct een afspraak maken > 

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Langer, breder, hoger: kies zelf hoe groot uw woning wordt!

Heeft u al geëxperimenteerd met onze prijsberekenmodule? Dan heeft u waarschijnlijk al verschillende basisafmetingen en woningindelingen voorbij zien komen. We bieden echter nog veel meer opties binnen onze werkwijze. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Dat leest u hier!

Groots wonen op een compacte kavel: zo kan het!

Royaal vrijstaand wonen op een compacte kavel? Wij maken het mogelijk! Maak kennis met ons nieuwste woningtype: de GL1.1. Deze nieuwe woning speelt in op de actualiteit: bouwkavels zijn schaars en grond wordt steeds duurder. Wij denken met u mee en realiseren uw nieuwe woning door efficiënt en flexibel gebruik te maken van de ruimte.