Terug naar overzicht 20 februari 2024

Van aanvraag tot indiening – wij verzorgen uw complete traject voor de nieuwe Wet Kwaliteitsborging!

Gaat u een woning bouwen? Dan krijgt u te maken met de wet kwaliteitsborging. Dankzij deze wet weet u als eigenaar zeker dat uw woning aan alle bouwregels en kwaliteitseisen voldoet. Wist u dat deze wet per 1 januari 2024 ingegaan is? Onze vergunningencoördinator Annewieke beantwoordt 6 vragen over deze nieuwe wet én geeft meteen een handige tip!

1. Wat houdt de Wet Kwaliteitsborging precies in?

“De Wet Kwaliteitsborging is onderdeel van de nieuwe Omgevingswet waarin de bouwkwaliteit, de vergunningen en het bouwtoezicht geregeld zijn. Vroeger toetste de gemeente de bouwplannen voorafgaand aan de bouw. Vanaf januari worden de bouwplannen en het bouwtoezicht door onafhankelijke kwaliteitsborgers beoordeeld. Zij delen de resultaten vervolgens weer met de betreffende gemeente. De gemeente toetst vervolgens achteraf of de kwaliteitsborger heeft voldaan aan zijn plicht.”

2. Waarom is de wet vernieuwd?

“Met de nieuwe wet wil de overheid de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren, zodat woningeigenaren beter beschermd worden. Om bouwtrajecten snel en soepel te laten verlopen werken aannemers en kwaliteitsborgers nauw samen. Zo kunnen opdrachtgevers hun plannen makkelijker waarmaken en kunnen zij erop vertrouwen dat zij een kwalitatief hoogwaardige woning kopen!”

3. Stel dat ik een huis casco wil laten bouwen: wat merk ik dan van deze verandering?

“Opdrachtgevers die hun woning casco laten bouwen zijn zelf na oplevering verantwoordelijk voor een compleet woningdossier. Na de casco oplevering stapt de aannemer er tussenuit en moeten ze zelf met de kwaliteitsborger om tafel om ervoor te zorgen dat het dossier helemaal compleet bij de gemeente kan worden afgeleverd. Onze vaste kwaliteitsborger kan en wil u hierin ondersteunen.”




4. En als mensen hun complete woning door Groothuisbouw laten bouwen?

“In dat geval verandert er weinig. We nemen onze opdrachtgevers namelijk zoveel mogelijk werk uit handen. In samenwerking met onze vaste kwaliteitsborger verzorgen we het complete traject van a tot z. Van de eerste aanvraag tot het verzamelen van de gegevens én het contact met de kwaliteitsborger.”

5. Zijn er nog meer voordelen aan het werken met jullie vaste kwaliteitsborger?

“Jazeker, want deze kwaliteitsborger kent ons bouwproces en onze werkwijze door en door. Hierdoor vertrouwen ze erop dat wij onze woningen bouwen volgens de geldende normen en houden ze ons als aannemer scherp. Dit resulteert in soepele en efficiënte controles en een kwalitatief hoogwaardige woning voor onze opdrachtgever.”

Tot slot: heb je misschien nog een slimme tip of een goed advies voor mensen met bouwplannen?

“Zeker! Via de website www.omgevingswet.overheid.nl kunnen mensen informatie opzoeken over hun eigen bouwkavel. Zo kunnen ze op voorhand alvast inzien welke regels, beleid en mogelijke externe onderzoeken er van toepassing zijn op hun toekomstige bouwlocatie. Dit kan helpen bij een goede voorbereiding, zodat het vergunningstraject straks zo snel mogelijk verloopt!”

Contactformulier

Beveiligd met reCAPTCHA • PrivacyVoorwaarden

Lees ook onze andere blogs

Langer, breder, hoger: kies zelf hoe groot uw woning wordt!

Heeft u al geëxperimenteerd met onze prijsberekenmodule? Dan heeft u waarschijnlijk al verschillende basisafmetingen en woningindelingen voorbij zien komen. We bieden echter nog veel meer opties binnen onze werkwijze. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Dat leest u hier!

Groots wonen op een compacte kavel: zo kan het!

Royaal vrijstaand wonen op een compacte kavel? Wij maken het mogelijk! Maak kennis met ons nieuwste woningtype: de GL1.1. Deze nieuwe woning speelt in op de actualiteit: bouwkavels zijn schaars en grond wordt steeds duurder. Wij denken met u mee en realiseren uw nieuwe woning door efficiënt en flexibel gebruik te maken van de ruimte.

Dick Datema: “Voordat ik het wist waren er 27 jaren voorbij”

Dick Datema werkt ondertussen al 27 jaar met Groothuisbouw samen. Als stukadoors- en afbouwbedrijf verzorgt Datema jaarlijks de afwerking van meer dan 200 Groothuisbouwwoningen. Volgens Dick staat vooral het woord ‘vertrouwen’ centraal in de samenwerking. Vertrouwen in elkaars werk en vertrouwen in élkaar. En dat werkt in alles door…